Toeristische info

Regionale informatie

Ontdek de omgeving rond Nijmegen Lees meer

Volgende

Kunstexpositie Herbert & Harrie Willems

01 mei 2018 - 01 jul 2018

Herbert

Na zijn opleiding Industriële Vormgeving Eindhoven (en de opleiding Mens en Arbeid in Amsterdam) heeft hij zich aanvankelijk toegelegd op werken in steen. En daarnaast 3 dagen/week de kost verdienend binnen het onderwijs. Sinds 20 jaar maakt Harrie voornamelijk bronzen beelden. Eerst in was moduleren geeft hem meer mogelijkheden in experimenteren met vormen.
Uit zijn werk spreekt een betrokkenheid bij de natuur.
Niet zozeer de specifieke verschijningsvormen ,hoewel Harrie soms een stukje natuur gebruikt, maar de energieën, die het leven mogelijk maken.

Zijn beelden bewegen zich tussen figuratie en abstractie. Daarnaast bemerkt Harrie de laatste jaren een liefde voor schalen, al of niet met toevoegingen.

Harrie  vindt patina (kleur) en textuur (huid) van een beeld bepalend voor zijn zeggingskracht en besteed daar veel aandacht aan.
Tot 2014 heeft hij met veel plezier zijn beelden zelf gegoten en veel geleerd over invormen, gieten en afwerken, bij kunstenaarscentrum de Olifant in Nijmegen. Sinds dit centrum eind 2014 helaas is wegbezuinigd laat Harrie zijn brons gieten bij Kemner in Cuijk. De gehele afwerking doet Harrie zelf. Het merendeel van zijn beelden worden eenmalig gegoten, zijn unica.

Op dit moment bent u op deze plek min of meer ‘gedwongen’ naar mijn werk te kijken. Dat is de reden dat ik me graag even aan u wil voorstellen en kort iets wil zeggen over mijn werk.

Harrie

Mijn naam is Herbert Immer Willems. Ik heb aan de Rotterdamse kunstacademie gedurende een jaar  een zogenaamde ‘Vorkurs’ gedaan, een Bauhaus-idee dat indertijd in Rotterdam omarmd werd. Daarna verhuisden mijn ouders naar Stadskanaal en heb ik de Minerva-academie in Groningen bezocht. Toen ik vervolgens in Amsterdam woonde heb ik jarenlang in het Amsterdamse atelier van Meggy Poell gewerkt. Op dit moment woon en werk ik in Haarlem.

Mijn stijl van schilderen noem ik romantisch realistisch. Het zijn realistische werken waarin door een kenmerkend en betekenisvol kleurgebruik, aangevuld met en versterkt door rayïstische (opvallende belichting waardoor licht en donker opvallend op de voorgrond treden) elementen een bijzondere en geromantiseerde sfeer ontstaat. Daarbij is steeds gestreefd naar eenvoud van de vorm enerzijds en maximale zeggingskracht van de inhoud anderzijds.

Bron: Valk Art